Recepten

Pesto Genoveze kent maar 7 ingrediënten:

1. Basilicum ( van de wijk Pra uit Genua )
2. Pijnboompitten ( de pitten van de parasol den )
3. Parmigiano Reggiano ( minimaal 24 maanden oud, ook wel Parmezaanse kaas genoemd )
4. Pecorino romano ( minimaal 24 maanden oud )
5. Olijfolie ( Ligurische olijfolie is niet scherp en zelfs iets zoetig )
6. Knoflook ( uit Vessalico )
7. Zeezout ( uit de zee )
 

Ook is het van belang dat je deze pesto maakt met een vijzel, Niet omdat ik het zeg. Maar je krijgt met een vijzel een hele andere structuur dan bijvoorbeeld met een mixer, Gebruik een zachte olijfolie, niet scherp en met veel zuren. Het is belangrijk dat de olijfolie niet de pesto gaat overstemmen. Maar het moet een verrijking zijn en een mooie frisheid toevoegen. Elke chef, kok en huisvrouw heeft wel zijn eigen verhoudingen en dit is dus die van mij.

1 dl olijfolie
50 gr basilicum ( let op geen takjes alleen de blaadjes )
2 teentjes knoflook
20 gr Parmigiano Reggiano
20 gr Pecorino romano
20 gr pijnboom pitten
1/5 tl zeezout

Alphense Grove Mosterd

Geen idee of het bestaat, Alphense Mosterd (wel te verstaan uit Alphen aan den Rijn) Zo niet dan is er per vandaag een nieuw streekproduct geboren 1 april 2012. Grove Alphense gele mosterd met komijn en venkelzaad. Dit is mijn werkwijze met de ingredienten:

We nemen:
100 gr geel mosterdzaad
200 cc chardonnay wijn azijn (zelf gemaakt of gekocht)
de verhouding van de kruiden is mijn geheim, maar gebruik niet te veel!
Komijnzaad
Venkelzaad
Zout
Peper
En e.v.t. iets suiker
 

Het is belangrijk dat u alles 1 a 2 dagen laat wellen in de azijn, als de azijn is opgenomen en de mosterdzaadjes gemakkelijk tussen de vingers uiteen spatten kunnen we verder! Kijk verder op mijn blog en ook nog voor veel meer.


Olijfolie melk ijs

Ijs met melk basis is minder vet maar heeft zeker de zuivel smaak, dit in combinatie met de olijfolie geeft een mooie smaak. Probeer dit eens met de zachte Griekse olijfolie van Manolakis.

Wat heb je nodig.
1 liter melk
310 suiker
1 dl olijfolie
eventueel 30 gram cortina en 2 gram basis 2000
 

Verwarm de melk tot 90 graden en los de suiker op. Met de staafmixer meng je de cortina en basis 2000 op voor een mooie luchtige melkijs. Koel je ijs basis terug in de koelkast of op ijs. Als dit dan op kamertempratuur is mixen we de olijfolie erdoor. Het ijs kan nu worden opgedraait in de ijsmachine.


Ferry Juicy

Sapjes en smoothies gemaakt met de slowjuicer en blender. Ik ben echt van de basis uitgegaan, waarom 10 verschillende groenten en/of fruit gebruiken als je er ook voor kan kiezen de authentieke smaak van de groenten en/of fruit te behouden!

Slowjuicer

Tarwegras shot
1 bosje wheatgrass van koppertcress, 4 pers sinaasappels
 
Oriëntaalse komkommer
3 komkommers, 2 takjes citroenmelisse, 1 plakje gember
 
Tomaat Bolognese
3 tomaten, 1 rode paprika, 1 kleine peen, 3 takjes basilicum
 
Verfrissende venkel
2 venkels, 2 appels, 2 komkommers
 
Tropische Ananas
1/2 ananas, 2 appels, 2sinaasappels, plakje gember
 

Blender

Back to the roots
1 gekookte biet, 1 granny smith, 2 dl biologische appelsap
 
Shake
1 banaan, 1 eetlepel cacao nibs, halve appel, 2 dl amandelmelk
 
Groen als gras
3 sinaasappels aan sap, 2 handjes wilde spinazie
 

Melk maar dan van Amandel of hazelnoot, soja of rijst

Kan je geen lactose verdragen wil gewoon minderen, waarom maken we dan zelf geen noten of rijst melk? Het is simpel, goedkoop en nog lekker ook. Zeker de noten geven natuurlijk een uitgesproken smaak. Geef je niks om de kleur dan kan je er voor kiezen om de noten eerst iets te kleuren in de oven. Zo krijg je nog meer de intense noten smaak. Let wel op dat je melk dan meer een karamel achtige kleur krijgt dan wit.

Wat hebben we nodig:
100 gram noten, rijst of sojabonen (rauw of ongekookt)
1 liter water
 

Eerst wellen, zet de noten, rijst of sojabonen eerst 24 tot 48 in het water op kamertempratuur. Nu zijn ze zachter en kunnen ze worden doorgedraaid. Verwarm het water met inhoud tussen de 70 en 80 graden (niet koken). Dit kan dan warm in de blender. Begin zachtjes! We werken tenslotte met een heet product. Als het ingrediënt redelijk fijn is kan de snelheid omhoog. Nu nog ongeveer 10 minuten op volle kracht voor een homogene massa. Heeft u nog onregelmatigheden in de melk zitten kunt u het zeven door een neteldoek of een fijne haarzeef. Zet de melk nu in de koelkast en klaar.

Let wel op dat ook amandelen een vorm van lactose kunnen bevatten, die komt erg overeen met lactose in koemelk. En om een ander misverstand te wereld uit te helpen, lactose word afgebroken door rijping. Koopt u (echte) oude Goudse kaas, dan zit hier geen lactose meer in. En met echte bedoel ik Boerenkaas of kwaliteit fabriekskaas en niet de plakken 30+ of hotelblokken. Deze worden alleen maar extra gezouten en een trucje met de zuursel. Deze kaas krijgt dan van het begin al de nootachtige smaak van oude kaas. Hierin zit dus zeker nog wel lactose om dat de rijpen niet volledig is geweest.


 Ciabatta

Voor de bereiding van deze ciabatta of een ander desem brood kijk dan op mijn blog!

220 gram bloem
1,5 dl water
1,5 gram gist (als je niet rustig aan wilt doen)
2 gram suiker
2 eetlepels olijfolie
2,5 gram zout
100 gram biga

Zonder de extra gist moet je toch wel rekening houden met minimaal 4 a 6 uur rijzen.


Slowcooking soep en stoofpot

Het geweldige van deze manier van bereiden is dat in vlees al het collageen (bindweefsel) word afgebroken, dit gebeurd het beste op een tempratuur van 60 tot 65 graden. Super zacht vlees en het valt zo uit elkaar zonder droog te worden. En het is super simpel, alles in de pot deksel erop en wachten maar.

Stoofvlees.

600 gram runder riblappen of sucade
2 uien
1 teen knoflook
1 rode paprika
200 gram mini tomaatjes
60 gram champignons
2 takjes tijm
1 fijne prei
1/2 liter water
1,5 dl rodewijn
zout en peper naar smaak

Soep.

2 kippenbouten
1 winterpeen
2 uien
1 teen knoflook
1 prei
5 takjes vers maggi kruid
3 foelie
4 tomaten
3 liter water
zouten peper naar smaak 

Roomboter borstplaat

Eigenlijk heel simpel om te maken en nee je hoeft borstplaat vormen te hebben. Grove brokken hebben mijn voorkeur. Zorg wel voor een digitale tempratuur meter, dit mijn het leven een stuk makkelijker. We beginnen met het opzetten van de room in de pan, breng dit aan de kook en voeg geleidelijk de suiker toe. Kook dit vervolgens rustig in tot een tempratuur van 117’c. Haal dan de pan van het vuur, is het gestopt met koken kan je de boter toevoegen. Stort dan alles op bakpapier in een bakplaatje, laat dit dan minimaal 1 uur afkoelen. Breek dit in grove stukken en geniet ervan.

Vervang de boter eens door pure chocolade voor mooie bruine chocolade borstplaat.

500 gram suiker
150 ml slagroom
10 gram boter

Speculaas brokken

Kijk eens op mijn blog om zelf speculaas kruiden te maken Speculaaskruiden #homemade

15 gram bakpoeder
500 gram bloem
300 gr bruine basterdsuiker
15 gram (homemade) speculaaskruiden / of 30 gram voor kruidige speculaas
2 gram zout
100 ml karmemelk
200 gram zachte boter
1 ei

Winter cake/muffins

Eens een luchtige cake maken zonder bakpoeder? Ik blijf mij altijd verbazen dat iedereen een cake bakt met luchtige boter…. waarom? Die boter blijft in de oven echt niet luchtig, het smelt namelijk. Dan word het gemengd met de suiker, ei en bloem. En dan hebben we echt geen luchtige cake, dan krijgen we hulp van het bakpoeder. Ik vind het ook echt niet lekker, de soda en zure smaak die het bakpoeder achterlaat. Op mijn manier krijg je net zo luchtige cake zonder het bakpoeder.

 
100 gram ei
100 gram gezeefde bloem
100 gram gesmolten boter
100 gram bruine basterdsuiker
snufje zout
1 tl speculaas kruiden
pure chocolade

We beginnen met het luchtig slaan van de eieren met de suiker en iets zout, doe dit met de mixer ongeveer 10 minuten. Tot dat de eieren stand hebben. Zeef de bloem samen met de speculaas kruiden en smelt de boter. Spatel nu voorzichtig de boter door het ei, daarna de gezeefde bloem. Deze techniek noemen we vouwen, om zoveel mogelijk lucht te behouden. De oven is ondertussen voorverwarmd op 170’c en het beslag kan in een beboterd blik. Deze kan nu worden gebakken voor 40 minuten. Komt de cake uit de oven, brokkel er dan stukken chocolade er over en laat deze smelten.

Nog een kleine tip, wil je een super strakke cake? knip dan een bak papiertje ter grote van de bovenkant van de cake. Plak deze erop en zet de cake dan in de oven. Het papier zorgt ervoor dat de cake gelijkmatig omhoog komt. Wil je toch een opengebarsten cake met veel knapperige korst? dan laat je dit achterwege.


Pittige brownie met balsamico meringue  

75 gram pure chocolade
75 gram boter
15 gram cacao
23 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram ei
130 gram suiker
1 espresso
1/2 koffie lepel sambal oelek
100 gram walnoten
1 eiwit
50 gram suiker
1 el balsamico azijn

Eerst voorverwarmen we de oven op 180’c, vervolgens gaan we de chocolade met de boter smelten. Hierdoor kunnen we vervolgens de bloem, cacao, sambal spatelen. Vervolgens het ei met suiker en de espresso luchtig slaan. Nu kan alles worden gemend, de chocolade, ei, sambal en de noten. Storten in een springvorm van ongeveer 15 cm en voor 25 minuten bakken. Als de brownie in de oven staat kan de meringue gemaakt worden. Maak een stevig eiwit schuim van het eiwit, suiker en balsamico. Zo stijf dat je pieken krijgt. Als de brownie klaar is smeer je vanuit het midden een dikke laag meringue. De oven zet je uit maar de brownie zet je terug en laat je in de oven afkoelen. Nog even 2 uur opstijven in de koelkast en klaar.


Hazenpeper

3 bouten
4 rodeuien
3 bl laurier
6 jeneverbessen
0,75 ltr rodewijn
1 winterpeen
3el azijn
zout en peper

We beginnen met het snijden van de peen en ui, verder mag dan alles is de Crockpot (slowcooker). Dit kan gewoon rauw geen probleem. We gaan uit van stand 1 of slow, ongeveer 9 uurtjes wachten voor een top resultaat. Na deze 9 uur kunnen we de bouten uit de jus vissen en ontdoen van alle botjes. Kijk uit kan heet zijn. Het vlees terug in de pan samen met,

1 potje uitgelekte zilveruitjes
4 dikke plakken ontbijtkoek

Eet dit samen met een lekkere vette dikke aardappel puree en rodekool.


 Crockpot Yoghurt

Het koste wat tijd, vele uren gingen voorbij. Maar het is toch gelukt. Yoghurt in de crockpot.

Wat hebben we nodig?

2 liter melk (of meer)

1 dl volle yoghurt
 
De melk kan in de crockpot, en zet deze vervolgens op low(stand 1) voor 2,5 uur. Zet nu de crockpot uit en laat deze 3 uur afkoelen. Vervolgens roeren we hier de yoghurt door, de deksel er weer op en 8 uur op kamertemperatuur laten staan. Is het koeler dan 20 a 18 graden in huis? Dan is een flinke handdoek een optie om de warmte in de pot te houden. Na deze 8 uur is de yoghurt klaar en kan het de koelkast in. Kijk op mijn blog voor meer yoghurt weetjes.


Coq au Vin (Haantje in de wijn)

Helaas lopen er weinig haantjes rond bij onze poeliers. Daarom maar een kippetje. De bout of een dij voldoet het beste, wat hebben we allemaal nodig?

1 fles rode wijn
150 gr champignons
600 gr kip
2 takjes thijm
1 takje rozemarijn
150 gram zilveruitjes
1 winterpeen
3 el bloem
20 gr tomatenpuree
zout en peper

Het kan heel simpel, alles op de bloem na in de crockpot en 9 uur later alleen even op smaak brengen en afbinden met de bloem of maïzena.

U kunt er ook voor kiezen de kip eerst te mengen met de bloem en deze iets bruin te bakken, vervolgens kunnen de groenten en wijn erbij. Afblussen met de wijn en zachtjes garen in een pan of crockpot tot de kip mooi zacht is geworden. Eet dit samen met een puree of tagliatelle.


Ferry Nice BBQ saus

Ik heb ervoor gekozen om de BBQ saus te maken in de Crock-pot. Je mag er wel een uur of 4 voor uit trekken, maar dan hebben de specerijen ook alle tijd om hun smaken af te geven.

Ingrediënten: 
0,5 liter cola 
5 el ketjap asin 
4 gesnipperde uien 
2 tenen knoflook 
1 fijn gesneden spaanse peper 
1 op de bbq geroosterde rode paprika in blokjes 
6 el bruine basterd suiker 
1 tl kaneelpoeder 
1 tl anijspoeder 
7 el azijn liefst houtgerijpt 
1 liter tomatensap

Bereidingswijze: Zet de crock-pot op de hi stand (2). Fruit de uitjes en knoflook zachtjes aan. Voeg daarna de kaneel, anijs en suiker toe. Na ongeveer 20 minuten alle andere smaakstoffen toevoegen. Laat alles goed warm worden met de deksel op de pot voor ongeveer 30 minuten. Vervolgens 3 uur langs laten indikken zonder deksel. Laten afkoelen en klaar is de BBQ saus. En ook nog eens lang houdbaar.